Sportovní lezení na olympiádě

Olympiáda v Tokiu je v plném proudu a vy jste si mohli všimnout, že letos poprvé se mezi olympijské sporty zařadilo také sportovní lezení. Pojďme si tuto novou a nám tak blízkou disciplínu přiblížit a lépe představit.

Ve sportovním lezení budou soutěžit jak muži, tak ženy. Celkem letos můžeme vidět 40 lezců z 19 zemí. V mužích i ženách se utká shodně 20 lezců a soupeřit budou v oddělených závodech, ale ve stejném formátu.

Formát sportovního lezení (CLB)

Ten je tzv. kombinovaný a skládá se z celkem 3 disciplín:

Lezení na rychlost (speed climbing) – v této disciplíně soupeří dva lezci mezi sebou na 15m stěně. Leze se po normované cestě. Každý lezec má jen jeden pokus.

Bouldering – celkem se každý lezec pokusí zdolat 4 bouldery. Na zvládnutí každého má jakékoliv množství pokusů, ale naopak má časový limit 5 minut.
Ve finále to jsou pak 3 bouldery a 4 minuty.

Lezení na obtížnost (lead climbing) – leze se na 15m stěně s 50 kroky. Stejně jako u lezení na rychlost i zde mají lezci jediný pokus.

Z úvodní kvalifikace a celkem tedy 40 lezců (20 můžu a 20 žen) postupuje vždy 8 nejlepších (tedy celkem 16) do finále.

Vítězem a vítězkou se stáne ten, kdo bude mít nejlepší výsledek napříč všemi třemi disciplínami.

Kritika formátu a další vývoj

Možná netradiční formát vyvolal vlnu kritiky z řad lezců. Rozhořčení pak vyvolává především zařazení lezení na rychlost, které řada sportovních lezců považuje za kategorii  naprosto separátní. Bouldering a lezení na obtížnost mají jistý přesah mezi sebou, avšak lezení na rychlost ne.
Negativně se vyjádřili špičkoví lezci jako třeba Lynn Hill, Shauna Coxsey, ale i náš reprezentant Adam Ondra, který řekl, že si doslova neumí představit horší kombinaci a jakákoliv jiná by byla lepší, než tato.
Zajímavý je fakt, že tento formát se již dopředu testoval na letních olympijských hrách mládeže v roce 2018 v Buenos Aires.

Představitele IFSC odůvodnili volbu formátu a kombinaci disciplín faktem, že jim byla dána k dispozici jedna sada medailí pro muže a jedna pro ženy. Takže nemohli dát lezení na rychlost jako samostatný sport.

Jako hlavní cíl pro letošní rok si vytyčili pevné začlenění sportovního lezení mezi olympijské sporty. Další změny formátu plánují pro nadcházející roky. A my již nyní víme, že se jim to podařilo, protože už v roce 2024 na letních OH dostanou sety medailí 2 a tedy lezení na rychlost bude samostatným sportem.

Český reprezentant

Česko reprezentuje jediný lezec. Dlouhodobě jeden z nejlepších lezců světa a dlouholetý ambasador značky Montura – Adam Ondra. Tohoto lezce vám asi nemusíme nijak složitě představovat, takže jen ve zkratce:

Aktuálně 28letý rodák z Brna, profesionální lezec, známý pro vylezení celé řady nejtěžších cest světa. První úspěchy zaznamenal v pouhých 6ti letech, kdy lehce vylezl cestu obtížnosti 6a v Chorvatsku. Když mu bylo 8 pak 7b+, v 9 7c+ a postupně až na obtížnost 9a ve 13 letech.

Byl prvním člověkem, který vylezl cestu náročností 9b+ a 9c. On-sight pak 9a+.
Adam získal od roku 2009 (kdy mu bylo 16let) nejvyšší umístění ve Světovém poháru, Mistrovství Světa i Evropy. Celkem nyní má na svém kontě 18 zlatých medailí a vylezeno 184 cesto obtížnosti 9a a více.

Na OH je Adamovou nejslabší disciplínou určitě lezení na rychlost, kterému se nevěnuje. Naopak jeho nejsilnější je pak lezení na obtížnost.

Ze stejného soudku

30 dní v Peru a Bolívii – část 1

26.10.2020
Jak to vše začalo Korona, korona, korona. Všude na nás křičí korona. Těžké časy pro cestovatele. Lety zrušené, hranice uzavřené...můžete cestovat tak prstem po mapě a plánovat,...

Běhám, běháš, běháme…

16.6.2021
Běh, jedna z mála aktivit, na kterou toho zas tolik nepotřebujeme a dá se dělat víceméně po celý rok. Ale co si budeme, myslím, že se většina z nás těší až skončí zima a...

Jak jsme jeli na Elbrus a vrátili se z Kavkazu – část 1.

“Jedeš s náma na Elbrus?” A tak proč ne. Přes zimu jsem se potil v Kambodži, tak v létě budu klepat kosu na Kavkaze. To zní jako dobrej plán. “Jedu!” Ale aby bylo...