Jak se připravit na skialpové závody?

Už máte základy na skialpech za sebou? Žádný kopec vás nezastaví, dolů si poradíte s každou závějí a pásy sundáváte jako blesk? Nejvyšší čas poměřit síly na závodech!

No jo, ale co takový závod obnáší?

Na úvod je potřeba nějaký takový závod vybrat. Mezi závody v Česku najdete různé druhy, co se týká trati i náročnosti. Jsou závody, kde se závodí pouze nahoru, tzv. vertikal nebo závody, během kterých vás čekají výstupy i sjezdy, závody po sjezdovce nebo i náročnější ve volném terénu.

A co na takový závod s sebou?

Počítejte s tím, že chladno vám během závodu skoro jistě nebude. Oblečení volte jako byste se šli proběhnout, určitě méně než na klasickou túru. Montura má na závody speciální tenké kalhoty, mikiny nebo i celé kombinézy, které perfektně padnou, větrají, a hlavně vás neomezují v pohybu. Doporučuji zvolit co nejlehčí kalhoty, tenké tričko a neprofuk vrstvu do batohu. Ale i tu takovou,  která bude velmi dobře větrat. Samozřejmě respektujte aktuální počasí a lokalitu, kde závod bude.

Zkontrolujte si lyže, boty, vázání a pásy, zda je vše v dobrém stavu a na většinu závodů budete muset přibalit navíc batůžek s mini lékárničkou, větruvzdorným oblečením, náhradními pásy a také přilbu. Nejlépe pro tyto účely poslouží ta horolezecká. Pokud byste se vydali na závody do zahraničí, prověřte si, zda pořadatel nepožaduje speciální skialpovou přilbu s certifikací pro horolezectví a sjezdové lyžování, s čímž se od letošní sezóny setkáte třeba i na Slovensku. Pokud budete pořizovat batůžek, myslete na to, že by měl mít alespoň 20 litrů, boční rychlo-vstup na mačky a systém na upevnění lyží na batoh. Na některé závody budete muset výbavu doplnit o čelovku a jindy se zase budou hodit lyžařské brýle.

Vybavení bychom měli připravené, odhodlání do zásoby, co nás ale čeká, když nastane den D? Dorazte na místo s dostatečným předstihem. „Ať máte na vše dostatek času“, jak by řekla máma.
Čeká vás registrace, kde dostanete startovní číslo a většinou i čip.
Před samotným heroickým výkonem je dobré se trochu rozcvičit a zahřát. K tomuto účelu použijte ideálně záložní pásy, abyste předešli namočení nebo namrznutí pásů, na kterých chcete vyrazit po startovním výstřelu. Jak dlouho nebo rychle se potřebujete rozcvičit, víte určitě nejlépe sami. Před startem ještě vyměňte pásy a záložní nechte připravené ideálně pod dresem, aby byly připravené k použití. No a můžete vyrazit!

A co jídlo?

Jídlo před, během i po závodu je velmi individuální otázka. Já osobně jídlo moc neřeším, nemám na něj většinou ani čas ani chuť. Je potřeba počítat s tím, že to všechno bude mrznout. Ideální je si to hodit do dresu. To samé i pití často zamrzne ten „cucák“ na lahvičce. Ideální je tedy dát softflask do dresu. Zásob nemusí být mnoho, přeci jen je zima a člověk nepotřebuje tolik pít.

Co dále poradit?

S lehčím vybavením se vám bude závodit snáze. Pokud ho nemáte, nevadí, budete holt muset zapojit více odhodlání a síly.

Skialpinismus ve světe

Ve skialpinismu se závodí i na světové úrovni. Světový pohár vypisuje 4 disciplíny: Sprint, vertikál, individuál a štafetu.
Sprint obnáší krátký zhruba pěti minutový závod, během kterého se střídá výstup, běh na botách a sjezd. V rozjížďkách po šesti, kde postupuje jen několik nejrychlejších.
Během vertikálu se stoupá několik kilometrů a stovek výškových metrů.
Individuál obnáší stoupání, sjezdy i výstupy na botách, vše zpravidla v terénu a s převýšením okolo 1500m.
Poslední novou disciplínou je štafeta, kde střídavě závodí žena a muž na jednom výstupu a jednom sjezdu a čas se zastaví po 4 kolech.

Zaujalo vás to? Super! Skialpinismus se chystá na svou premiéru na olympijských hrách už v roce 2026 v Turíně. Nejvyšší čas začít pořádně trénovat 🙂

Kam vyrazit na první závod?

Zkuste to třeba tady
Beskydy: Koruna Beskyd, 3 závody, sprint, vertikál, maraton
http://skialp-beskydy.cz/skialp-koruna-beskyd/
Krkonoše: O Dřevěného Krakonoše, Rokytnice nad Jizerou – individuál
https://alpin-rokytnice.wixsite.com/krakonos
Noc tuleních pásů, Pec pod Sněžkou: individuál, dvojice
https://www.noctulenichpasu.cz/
Krušné hory: Skialp nad Hrobem, Nové Město v Krušných horách – individuál dvojice.
Více závodů a Český pohár ve skialpinismu najdete na stránkách Českého horolezeckého svazu, který má tento sport na starosti.
https://www.horosvaz.cz/skialpinismus/soutezni-skialpinismus/

Budu se těšit na startovní čáře 🙂

Ze stejného soudku

Jak se obléct na skialpy?

8.10.2019
Popularita skialpů neuvěřitelně roste, ale jak se správně obléct na skialpy může být nelehkou otázkou pro ostřílené lyžaře. Jako vždy musíme vzít v potaz podmínky, ze kterých...
beskydska sedmicka

Tatranská šelma a B7 očima Terky Rudolfové

21.9.2021
Dlouhé horské běhy mě vždycky lákaly. Minimálně na fotkách to vypadalo, že si závodníci musí užít spoustu výhledů a hor obecně. No skoro to tak je, ale nejdřív musíte...

Zimní kolekce 20W je tady

20.10.2020
Zima k nám letos přišla o něco dříve než jsme si za posledních pár let zvykli. Kdysi říjnová sněhová pokrývka nebyla nic neobvyklého, ale poslední roky nás těší když jsou aspoň...