Výstup na Gerlachovský štít Tatarkovou próbou, aneb „Kdo si počká, ten se dočká“

a my si počkali a dočkali se 🙂

Gerlachovský štít si žádá přístup s pokorou, dobré podmínky a dobré počasí. Je to přeci jen nejvyšší vrchol Vysokých Tater, nejvyšší vrchol Slovenska a nejvyšší vrchol Karpat a v dobách minulých, které jsme ještě zažili, i nejvyšší vrchol Československa. Tak tam prostě musíme.

Na Gerlach je cesta dlouhá, a to obzvlášť, kdy ž je potřeba vyrážet brzo ráno z Tatranské Polianky.  Rozhodujeme se pro ubytování na Sliezském domě a tím zkrátit nástupový čas minimálně o dvě hodiny. Přeci jen už nejsme nejmladší a do toho musíme počítat s mým zdravotním handicapem, který nás na všech cestách zpomaluje.  A štěstí nám přeje už na Sliezském domě. Zcela náhodou tu mají dvě lůžka v turistické ubytovně volná. Jakýto zázrak. Většinou je totiž beznadějně obsazeno. Občas je fajn, když má člověk „haluz“.

Ráno se před hotelem houfují davy turistů, kteří hodlají na vrchol vystoupit v doprovodu horského vůdce. Tiše doufám, že se vydají klasickou cestou přes Velickou próbu a jak si oddechnu, když vidíme, jak mravenčí štrúdl míří na tuhle klasiku.
Pokračujeme dál po turistické značce vedoucí na Poĺský hrebeň, kam ale nedojdeme. U Dľhého plesa opouštíme značku a teď už neznačeným, ale místy zřetelným chodníčkem stoupáme sutí k nástupu, který najdeme snadno. Narazíme totiž na nýt.
Na úvod nás čeká, to co nemám ráda, komín. Tatarkova próba zvaná též Gipsyho ferata, je sice zajištěná, ale železné kramle nepůsobí úplně bezpečným dojmem. Snažíme se lézt, aniž bychom je použili. Ono ten komín zase tak těžký není, vždyť celá výstupová trasa je klasifikována obtížností II. – III. UIAA.
Po překonání komína nás čeká docela lehký terén až do Tetmajerova sedla, které odděluje Zadný Gerlach od Gerlachovského štítu. Není ani potřeba tu být navázaný na lano.

Na Zadný Gerlach nejdeme. Zajímavostí jistě je, že se tu dodnes nacházejí trosky vojenského letadla, které se sem ve špatném počasí zřítilo v roce 1944. Zahynulo v něm 19 lidí. Jejich pozůstatky byly objeveny horolezci až zhruba rok od havárie. Těla zahynulých vojáků tu musela ale zůstat ještě další rok, protože pokus o jejich snesení dolů ukončila silná vichřice a sněhová bouře.

 

Z Tetmajerova sedla začíná parádní výstup. Napřed přelézáme stěnu, která se nám postavila do cesty. Nejde o nikterak těžké lezení. Ovšem, co následuje po tomto úseku, to lze přirovnat ke šlehačce na dortu. Parádní, nádherný, úzký, exponovaný a asi dvě stě metrů dlouhý a vodorovný hřebínek vedoucí až na samotný vrchol Gerlachovského štítu. Na obě strany jsou tak dvousetmetrové díry. Lezení zase není těžké, jde spíš o to, nemít závratě. Jdeme souběžně s průběžným jištěním, jen sem tam Zdeněk obhodí smyci kolem šutru a já ji zase sundám.
A pak to přijde. Na Slovensku už to výše nejde. Stojíme na vrcholu Gerlachovského štítu, kolem nás panorámata na všechny světové strany a d do toho zase máme kliku. Klienti s vůdci už jsou fuč, je tu jen jeden vůdce a ten se nám sám nabídne, že nám udělá vrcholovku. Konečně tak máme nějakou společnou fotku na vrcholu.

Sestup volíme Batizovským žlabem a Batizovskou próbou. Cesta  dolů je dlouhá a nepatří k těm lehčím. Ve žlebu je spousta volných šutrů, tak je potřeba dávat bacha a zbytečně je nezhazovat dolů. Co kdyby pod námi někdo šel. Na dvou místech se rozhodneme vytáhnout i lana a slanit.

Trochu se začíná kabonit a černé mraky tahnoucí se od Batizovaského štítu  nevěstí nic dobrého. Dole rychle sbalíme cajky a suťovým polem sbíháme k Batizovského plesu, kde se napojujeme na Tatranskou magistrálu. V okamžiku, kdy za sebou zavřeme dveře Sliezského domu, souští se liják jako hrom. Uf, zvládli jsme to a stálo to za to!!!

Ze stejného soudku

Chopicalqui – ten menší bráška Huascaranu

17.12.2020
Chopicalqui – ten menší bráška Huascaranu nás totálně poblouznil. Na vlastní oči jsme ho poprvé viděli v roce 2014. Už tehdy nás magicky přitahoval a my zatoužili stanout na jeho...

30 dní v Peru a Bolívii – část 1

26.10.2020
Jak to vše začalo Korona, korona, korona. Všude na nás křičí korona. Těžké časy pro cestovatele. Lety zrušené, hranice uzavřené...můžete cestovat tak prstem po mapě a plánovat,...