Rozhovor: Terka Rudolfová a její Everesting

Naše drsná ambasadorka Terka Rudolfová se na jaře rozhodla zakončit tuto sezónu opravdu ve velkém stylu – ničím menším, než Everesting-em. Tato extrémní výzva je dnes již světově známá, převážně mezi špičkovými sportovci. Výzva spočívá v opakovaném vystupování kopce a sbírání výškových metrů, až do oné magické hodnoty 8848m – tedy výšky nejvyšší hory světa. Odsud ten název.

Jak to probíhalo a nakonec dopadlo se dočtete v našem rozhovoru s touto naši českou drsňačkou.


Ahoj Terez, prosím o rychlé představení. Kdopak jsi mimo sport, jakým sportům se věnuješ, s jakými výsledky.
Ahoj, věnují se teď hlavně adventure race,což jsou týmové multi sportovní závody. V letošním roce bychom se opět měli zúčastnit mistrovství světa, tentokrát ve Španělsku. S týmem jsme v tomto sportu zatím obsadili nejvýše 4. místo na MS. Mimo to v zimě závodím individuálně na skialpech a přes léto na horských kolech a v běhu.

Je nějaký zážitek, závod, který bys ráda vypíchla? Něco extra co vyčnívá nad ostatní?
Kdysi dávno jsem obsadila 2. místo na MS v terénním triatlonu Xterra, byl to můj první velký závod a umístění, na které se nezapomíná. Pak samozřejmě závody MS v adventure race, ty s sebou mají vždycky hromadu příběhů. Závod světového poháru na skialpech byl zážitek z velkého sportovního světa.

Před pár dny jsi se pustila do mezinárodní výzvy Everesting…můžeš nám přiblížit o co jde?
Everesting je výzva,při které jde o to nastoupat 8848m na jeden” zátah”. Výzva nabízí cyklistickou nebo běžeckou variantu, stoupá se na jednom kopci stejnou cestou nahoru i dolů, dokud nedojde k nastoupani potřebných metrů.

Jak to probíhalo a jak jsi spokojená s výsledkem?
Já jsem si pro výzvu vybrala kopec v koutech nad Desnou, který nabízí 600m převýšení na 3,5km. Pro dosažení potřebných metrů jsem potřebovala zdolat 15 výstupů. Začala jsem už ráno ve čtyři a počítala se zhruba 15 hodinami na svahu. Hned po prvním kole jsem si ale omylem vypla hodinky, takže jsem si nakonec odchodila okruhů 16. Bylo krásně teplo i v noci, což ale přes den přineslo problémy ve sjezdu, kdy zbytky čerstvého sněhu na sluníčku utvořily kaši, která vůbec nejela. Nakonec jsem musela dolů ze sjezdovky bruslit. Celkově mi výzva zabrala těsně přes 17 hodin a zapsala jsem se do oficiální listiny jako první Česka, co má výzvu splněnou.

Prosím tě jaká je příprava na něco tak brutálního?
Žádnou speciální sportovní přípravu jsem nezařazovala. Je ale pravda, že jsem letos na skialpech strávila poměrně hodně času. Připravovala jsem si hlavně vybaveni, počítala jsem s náročnými podmínkami, co se týká pásů.

Měla jsi k sobě podpůrný tým?
Neměla. Teda po většinu času. Na poslední 4 hodiny se za mnou stavili kamarádi a dělali mi pár výstupů společnost. Přijel také přítel, abych nemusela po výzvě řídit domů. Byla to super vzpruha po tolika osamocených hodinách.

Jak to bylo s jídlem, přece jen je to kupa hodin, to se na gelu a ionťáku asi nedá zvládnout
Měla jsem zabalenou tašku na sjezdovce s různými tyčinkami. Gel jsem si odpustila, ten si nechávám na závody. Za to jsem si namazala rohlík se salámem a dokonce jsem měla i jeden řízek. Za celou dobu jsem neměla moc hlad ani chuť na jídlo. Ale bylo poznat na výkonu, když jsem do sebe něco dostala. K pití nemohla samozřejmě chybet kola, kterou si šetřím na takové příležitosti.

Co výbava? zvládlas vše v jednom setu nebo ses převlékala?
Měla jsem všechno připravené dvojitě, abych kdyžtak mohla v autě vyměnit a pokračovat. Nakonec jsem to ale zvládla pouze s výměnou 4 páru pásů a jednou výměnou ponožek, které byly stejně okamžitě mokré od bot.

Počasí drželo nebo se měnilo? Mělas pak někde “základnu” s dalším oblečením?
Počasí vyšlo perfektně, většinu dne bylo polojasno. Jediné, na co to nebylo dobré, byla ta sjízdnost sněhu. V poledne přišly podle předpovědi přeháňky, na které jsem měla nachystanou Gore-tex bundu i kalhoty. Naštěstí průtrž vyšla právě když jsem se došla převléct do auta, takže ideální. Jinak v autě jsem měla všeho dost navíc.


Jak probíhá regenerace – aktivně? dáváš si nějaký čas úplně mimo? 
Regenerovat jsem šla do práce 😄

O víkendu jsem šla na kolo a bylo to dost znát, že jsem ještě nebyla odpočatá.

Co ty a pasivní regenerace? Masáž, sauna? 
Jo,  je to super a mám to moc ráda. I třeba plavání, ale za poslední rok to bohužel dost dobře nejde.


Co sis dala jako “odměnu”?
Koupila jsem si tulipány jen tak pro radost a zákusek nemohl také chybět 😇

A teď s odstupem pár dní, jak hodnotíš svůj napad na Eversting? Doporučila bys jej i dalším?
Everesting je super v tom, že je to jednoduchá výzva na přípravu, chodíte jeden úsek stále dokola, takže support na vás může krásně počkat. Výzva je to jako každá jiná, chce to dost odhodlání, motivace a sebepřekonání. Pro mě to ale určitě stačilo, z pohledu účastníka jsou určitě i zajímavější výzvy.

everesting
Jaké máš plány do budoucna?
Doufám, že už se začne trochu závodit na kole i v běhu. Mám pár závodů, které bych letos ráda šla. A v srpnu pak MS adventure race, tam bychom chtěli opět bojovat o pódium.

Ze stejného soudku

Výprava na Kamčatku- 2. část

3.10.2019
Jsme zpět, zpět v civilizaci. Dlabeme se lososem a na další den se přesouváme na jih. Zpětně jsme zjistili, že jsme se ztratili v řádu několika km. Museli bychom přidat dva dny, abychom...

Z čeho je nejlepší bunda na skialp?

Polartec Alpha je správná odpověď! MYŠLENKA Pustit se do hodnocení „prádélka“ je vskutku ošemetná věc... V minulosti se mi jeden, pěkně ve dvou rozjetý příslib večera při...

Zimní kolekce 20W je tady

20.10.2020
Zima k nám letos přišla o něco dříve než jsme si za posledních pár let zvykli. Kdysi říjnová sněhová pokrývka nebyla nic neobvyklého, ale poslední roky nás těší když jsou aspoň...