Příprava na zimní sezónu

Sníh už nám padá, teploty se drží pod nulou. Tak je nejvyšší čas na kontrolu vybavení před novou skialpovou sezónou.

Oblečení

Jako první je potřeba zkontrolovat, zda máte připraveno všechno oblečení. Není nic horšího, než zjistit, že vám protéká bunda, vaše oblíbené kalhoty jsou celé od bahna, nebo máte děravé ponožky.

Takže doporučujeme všechno oblečení vybalit, okem zkontrolovat, zda nejsou nikde žádné díry, na které jste minulý rok zapomněli. Zda je vše pořádně vyprané a pokud není, tak hned napravit. Pamatujte ale na správný prací prostředek na outdoorové oblečení. Hlavně žádná aviváž! I svrchní membránové oblečení je potřeba alespoň jednou za sezónu vyprat, aby se vyčistily póry a membrána mohla správně fungovat. Po vyprání je vhodné svrchní oblečení, které má chránit proti vodě také naimpregnovat.

Tip od Dana: Doporučím také všechno oblečení pro jistotu obléct. Přece jen koronový rok se mohl na nás podepsat i tak, že to, co nám bylo dobré, volnější už je nepříjemně upnuté nebo úplně malé.

Lyžáky

Pokud jste měli vytáhlé vnitřní botičky, tak ja opatrně vložte zpátky do skeletu. Zkontrolujte šňůrky a nezapomeňte vložit taky vložky do botiček, pokud jste je vytáhli, aby se prosušily.

Zkontrolujte přezky a zkuste si je dopnout, zda správně drží. Vyzkoušejte si přepnout sjezdovou polohu a tu na chůzi, zda vše správně drží. Očima zkontrolujte, zda nikde není žádná prasklinka. A na závěr si lyžáky pěkné umyjte, na funkčnosti to nepřidá, ale budete z nich mít větší radost.

Tip od Dominika: Nezapomeňte si pod stromeček nadělit sprej do bot. Ocení to vaše boty i okolí.

Lyže a vázání

Nejlepší je donést lyže do kvalifikovaného servisu, aby se o ně postarali na profi mašinách. Pokud si je ale chcete servisovat sami doma, tak určitě je potřeba zkontrolovat a navoskovat skluznici, nabrousit hrany a celkově zkontrolovat stav lyží. Zda nejsou někde poškozené nebo prasklé.

U vázání zkontrolujte pružiny, zda dobře drží piny. Nastavte si znova DINy vpředu i vzadu. A zkuste si klidně párkrát lyžáku cvičně zacvaknout a vyzkoušet obě polohy – tedy sjezd i chůzi.

Tip do Jaryho: Chytli jste při sjezdu kámen nebo kořen a máte hlubokou rýhu ve skluznici? Nesnažte se to zakápnout voskem. Nejen že to nebude držet, ale v servisu vám moc nepoděkují, protože to budou vyškrábat a čistit. 

Pásy

U pásů zkontrolujte, zda nejsou náhodou roztrhlé, zda drží patky, popř. špičky. A hlavně pak zkontrolujte zda správně lepí.

Tip od Barči: Pokud vaše starší pásy už nelepí jak by měly, nebojte se zajít do servisu a nechat si nanést nové lepidlo. Jde to a je to levnější, než kupovat pásy nové. 

Doplňky

Určitě nezapomeňte zkontrolovat všechny doplňky jako rukavice, brýle, mačky a hlavně helmu. Zkontrolujte, zda se vše dá stáhnout, trojzubce nejsou prasklé a dají se sepnout, hůlky se dají vytáhnout a zatáhnout.

Lavinová výbava

Pokud se chystáte do volného terénu, tak určitě nezapomeňte na kontrolu lavinové výbavy. Sondu a lopatu vytáhnout a složit, do vyhledávače dát nové baterky. Baterie určitě doporučujeme použít nenabíjecí, protože ty nabíjecí postupem času ztrácí svou životnost.

Pokud máte lavinový batoh, zkontrolujte si, že je zkompletovaný, vše funkční.

Tip od Martina: Doporučuje se alespoň jednou za sezónu cvičně batoh odpálit a vyzkoušet, že funguje správně. Chápu, že pokud nemáte elektrický, ale “bombičkový” tak se vám do toho moc nechce. I tak bych to doporučil alespoň jednou za 2 roky vyzkoušet a ujistit se, že vše funguje jak má. Není to zbytečné a může vám to zachránit život.

A tip na závěr od Ondry z Horské služby: Před každým výletem si nezapomeňte pořádně nastudovat lavinovou předpověď a zjistit informace o předpovědi počasí.

 

Pokud máte raději video, tak určitě doporučíme kouknout na jedno moc povedené od Viktora Děvečky z Forestskis 

 

 

Ze stejného soudku

Baranie rohy ještě v zimním

14.6.2021
Zimní výstup na Baranie rohy 2526 m ve Vysokých Tatrách Sněhové podmínky se zdají dobré, lavinová situace je přívětivá a předpověď počasí je nám na nakloněna. Za téhle...

Jak se obléct na skialpy?

8.10.2019
Popularita skialpů neuvěřitelně roste, ale jak se správně obléct na skialpy může být nelehkou otázkou pro ostřílené lyžaře. Jako vždy musíme vzít v potaz podmínky, ze kterých...

Jak se obléct na podzimní turistiku

3.10.2019
Teplé letní dny už jsou za námi a další léto v nedohlednu. Pro některé  je to takový mezičas, kdy turistiku už zabalili a netrpělivě doma oprašují lyže, chystají pásy, ať jsou...