Montura na silnici: Vzhůru po Großglockner-Hochalpenstraße

Léto se k nám opět vrátilo a s ním příležitost pořádně provětrat gumová kola. To, že můžeme drtit single traily, dropy i skoky v parcích oblečení nejen funkčně, ale taky stylově, to už asi víte. Co se ale moc neví, je fakt, že i na silnici se můžeme prohánět nejen fešácky, správně aero, ale hlavně pohodlně a dlouho. Když jsem uviděl, že Montura má ve své nabídce i silničníčářskou kolekci, byl jsem zvědavý, jak obstojí proti matadorům jako Castelli, Sportful, Silvini nebo Maloja a rozhodl jsme se ji vyzkoušet.

Pro test byla ideální příležitost projet se po vyhlášené rakouské cestě Großglockner-Hochalpenstraße. To je vyhlášená vysokohorská silnice, kousek od známého jezera Zell am See. Cesta vede z obce Bruck an der Großglocknerstraße do Heiligenblutu v Korutanech. Samozřejmě největším lákadlem je možnost nadjet si a zhlédnout masivní ledovec Groß Glockner. Tento pohled mi nebyl dopřán, protože přišla hustá mlha, ale i tak jsem si celý výlet parádně užil.

Jako start i cíl sloužil stylový wellness hotel Romerhof v městečku Fuchs an der Großglocknerstraße. Ideální je svou lokalitou, kdy jste velmi blízko vstupní bráně do království horských serpentin a famózních výhledů. Nabízený wellness je taky velké plus, kdy po náročné jízdě oceníte přírodní koupací jezírko s mrazivou alpskou vodou, stejně jako vyhřívaný bazén, či saunu. Další výhody, kterou můžete ocenit je možnost ubytování s hafanem.


Na kole se vyráží přímo od hotelu. Cesta pozvolna stoupá, až se dostanete k Ferleiten. To je vstupní brána, kde auta ukazují zakoupený vjezd. Jako cyklisté máte vjezd zdarma. Zadarma to ovšem není, protože stoupání začíná nabírat na obrátkách. Čeká vás cca 20km, kdy nastoupáte 2000 výškových metrů. Navíc v proměnlivém alpském počasí. Vyjížděl jsem hned po brzké snídani, takže za čerstva – cyklistické kraťasy a dres Zolfo jsem tedy doplnil ještě o návleky Kunzite, které mě chránily i proti občasnému chladnému větru. Teploty byly příjemné a po cestě nahoru nebyl problém s chladem. Vítr jen tak místy pofukoval, takže na cyklo bundu to nebylo (ale senzační bunda Marna z windstopper-u a s integrovaným šátkem byla připravena). Místo toho jsem si s sebou vzal, za mě naprosto perfektní záložní bundu Raptor. Lehce sbalitelnou, takže se mi pohodlně vešla do dresu, nepromokavá, lehká a vysoce prodyšná. Prostě ultimátní záložní bunda na aerobní aktivity.

Ještě jsem se večer před výjezdem díval na GCN a viděl super tip od profíků, kteří před stoupáním v horských etapách vylévají vodu, aby se odlehčili. To jsem samozřejmě taky udělal. Bohužel jsem neměl občerstvovací stanice a když jsem v polovině cesty zjistil, že už mi dochází ioňták, hořce jsem svého “profi” rozhodnutí zalitoval. Naštěstí jsem i já měl podpůrný tým mé drahé a ta mi dovezla záchrannou colu. Celkově si tedy výstup vyžádal litr ionťáku, dvě tyčinky a asi 50 velmi sprostých slov. Ale ty výhledy a ten pocit nahoře, no řekněte sami. A samozřejmostí je pak vrcholová odměna a kávička.

Bohužel v druhém sedle přišla mlha a já se tak rozhodl nepokračovat až k vyhlídce na dominantní ledovec a raději se otočit směr sauna a bazén. Dobře jsem udělal, protože z mlhy byl během 15min liják a celý sjezd jsem tak absolvoval v prudkém dešti. Raptorka mě zde krásně podržela.



Byl jsem velmi překvapený jak pohodlné a kvalitně udělané jsou kraťasy i dres. Topové materiály jsou u Montury standard a bezkonkurenční způsob zpracování a technologie (jako třeba bezešvé konstrukce) taky. Ovšem velkým překvapením byla pohodlnost. Ta předčila všechna očekávání. Zkrátka i silnici Montura umí…podívejte se na nabídku třeba cykloshopu Kolago, nebo Androit.

Ze stejného soudku

ISMF WORLD CUP 2023

MS ve skialpinismu a 6.místo pro ČR

Naše ambasadorka a reprezentantka ČR Terka Rudolfová se svou parťačkou Marcelou Vašínovou letos zaznamenaly neuvěřitelný výsledek na MS dvojic ve skialpinismu a to 6.místo! Kdo by...

Výprava na Kamčatku- 2. část

3.10.2019
Jsme zpět, zpět v civilizaci. Dlabeme se lososem a na další den se přesouváme na jih. Zpětně jsme zjistili, že jsme se ztratili v řádu několika km. Museli bychom přidat dva dny, abychom...

Jak jsme jeli na Elbrus a vrátili se z Kavkazu – část 1.

3.2.2019
“Jedeš s náma na Elbrus?” A tak proč ne. Přes zimu jsem se potil v Kambodži, tak v létě budu klepat kosu na Kavkaze. To zní jako dobrej plán. “Jedu!” Ale aby bylo...