Jak zaletnit skialpy

Zima nám pomalu skončila a pomalu se na nás usmívají běhací tenisky, stany, spacáky, biky, silničky a lezačky. No ale ještě, než se přecvakneme do slunečního modu, je potřeba se postarat o naše zimní miláčky. A k tomu tady máme pár jednoduchých ale přitom velmi důležitých kroků. Tedy jak zaletnit skialpy, aby byly bezpečně a 100% připraveny na mnoho dalších sezón.

Lyže

Při zaletňování lyží je potřeba myslet na to kde a v jaké poloze lyže na zimu uložíme. Lyže nesmí být uložena tak, že jsou podepřeny pouze špičky a patky. To je nejlepší cesta na zničení camberu (ono „prohnutí“ lyží) a budete mít rovné placky. Ideální je lyže spojit k sobě a položit tak, aby byly podepřeny co nejblíže vázání nebo je uložíme postavené a opřené o zeď / skříň. Další velmi dobrý způsob, jak uložit lyže, je mít je opřené o stěnu či skříň stojící vedle sebe.

Lyže uložíme mimo sluneční záření, je potřeba zamezit UV záření. Dále je potřeba dát pozor na rezavé hrany, tedy uložit do sucha. Pokud jste si dali lyže servisovat do profesionálního servisu, tak dostanete lyže nabroušené a se zavoskovanou skluznici. Vosk ze skluznice nesundávejte.
Lyže si můžete servisovat sami doma. Poté platí to samé doporučení – nechte vosk na skluznici až do začátku zimní sezóny, kdy jej opatrně odstraňte plastovou škrabkou nebo kartáčkem.

Pokud ukládáte lyže ve vaku, dejte si pozor, aby po poslední lyžovačce nebyly vaky ještě mokré.

Tip: V případě, že máte hlubokou rýhu na skluznici – nedávejte do té rýhy vosk. Při opravě bude nutné vosk vyškrábat a poté opravit. 

Vázání

Vázání je snad nejdůležitější a nejvíc namáhaná část celého setu. Vázání nám zabezpečuje správný přenos síly z boty na lyži. Je nutné se o něj správně starat, aby plnilo nejen svou mechanickou funkci pro umožnění stoupání, ale především, aby plnilo svou funkci ochranou. Tedy to, aby vám tzv. „vyplo“při pádu. Tato funkce je zabezpečena mechanismem o který je nutné se taktéž správně starat.

Hlavní  věc je „vypnout“ pružiny a „zavřít“ patu. Snížíme tak napětí a zachováme senzitivitu pružin. Připravte si (dle typu vašeho vázání  buď rovný nebo křížový) šroubovák správné velikosti. Vypněte patu a povolte vypínací sílu na 0. Zde si dejte pozor, ať šroub úplně nevyšroubujete – hlídejte si, do jakého momentu se pohybuje vypínací síla na ukazateli. Pokud u vaše vázání jde, tak vyšroubujte na vypínací sílu 0 i špičku. Pokud máte vázání, kde se špička nedotahuje, tak vázání na léto „zacvakněte“, aby se pružiny povolily.
Utahovací šrouby jsou u každého vázání jinde, dejte si tedy pozor, kde se nachází zrovna na tom vašem. Pokud se na vašem vázání nachází šroub na stanovení síly pro rotaci vázání, povolím i tento šroub. Tento šroub je někdy seshora vázání.

Dále můžeme silikonovým olejem prostříknout klouby.

Tip: Zapište si vaše vypínací síly na papírek a ten přiložte k lyžím. Případně si je vyfoťte na telefon a šetřete papír.

Pásy

Pokud máte pásy lepidlové, je určitě vhodné na zimu mezi ně vlepit fólii.

Opět důležité nechat pásy pořádně vysušit a poté je můžeme odložit do obalu a schovat.

 

Boty

Hlavní údržba lyžařských bot – ať už skialpinistické nebo sjezdové, je pořádně vysušit. Vyndáme si vnitřní botičku, stélku a necháme perfektně vysušit.
Poté znova zpátky zapnout. Stačí na první zub, jen aby žádné přezky neodstávaly. Zabráníme tak možnému mechanickému poškození. Poté dáme do sjezdového modu.

Bláto a špína botám neublíží, ale pokud je chceme mít pěkné, tak jim v rámci servisu dopřejeme i pořádné umytí. Stačí teplá voda a hadřík.

Uchovat na suchém místě, mimo přímé sluneční záření. Opět je nutno vyhnout se UV záření.

Tip: Některé vnitřní botičky se dají umýt, tak to udělejte. Zabráníme tak příjemnému aroma 🙂 

 

Ze stejného soudku

Garazovy vyprodej

Slavíme Vánoce a vyprodáváme plnou garáž oblečení

5.12.2019
Pátek 13. naruby - i tak by se dala pojmenovat naše plánovaná akce :) V pátek 13.12. si totiž pro vás připravili odpočinkový pohodový den se super slevami. Přijďte na naši prodejnu...

Test: Kalhoty EVOQUE PANTS

Vynikající outdoorové kalhoty do chladnějších podmínek se staly díky svým vlastnostem jedním z nejoblíbenějších kousků, který ve skříni máme. Technické softshellové...

Z čeho je nejlepší bunda na skialp?

Polartec Alpha je správná odpověď! MYŠLENKA Pustit se do hodnocení „prádélka“ je vskutku ošemetná věc... V minulosti se mi jeden, pěkně ve dvou rozjetý příslib večera při...