Bokami Západních Tater 2022

Bokami Západních Tater

Bokami Západních Tater je 3 denní závod dvojic, který se koná pod záštitou Slovenského horolezeckého spolku JAMES. Jedná se již o tradiční závod, který vytvořil již dlouholetou skialpinistickou tradici. Závody se datují do začátku 90. let. Jedná se o jediné a nejnáročnější vícedenní skialpinistické závody ve střední Evropě.

Bokami a magické číslo „3“. To jsou 3 dny, 3 etapy, a tedy 3 doliny. Celkem 60km a cca 6600 výškových metrů převýšení.

V závodech se utkají perfektně připraveni atleti z celé Evropy, někdy i světa.


Bokami 2022

Třináctý ročník již legendárního etapového skialpinistického závodu je minulostí. Více než 80 dvojic se postavilo na start třech etap, které hostila pokaždé jiná oblast Západních Tater. Na závodníky čekalo v součtu přes 55 km v náročném horském terénu a k tomu vystoupat 6000 výškových metrů. Počasí tomuto ročníku velmi přálo, a tak se všichni mohli těšit na tři krásné slunečné dny plné sportu. Perfektně připravená trať, bezchybná organizace závodu i všudypřítomní fanoušci jen umocnili perfektní sportovní zážitek.

Na start jsem se postavila již podruhé, tentokrát po boku Marcely Vašínové. Po zkušenostech z minula jsem neočekávala žádný závod „zadarmo“, ale skimountaineering v pravém slova smyslu. Kdo není dobře připravený, užije si intenzivní zážitek. A tak jsem raději pilně trénovala :). Jako dobrý závod na přípravu se mi osvědčil Hore dole Děrešom, kde si člověk může vyzkoušet technickou trať a to jak je na ni připraven jak fyzicky tak s vybavením. Na českých horách mačky téměř nikdy nepoužiji, tak to chvilku trvá, než si na to člověk zase zvykne. Důležitá je i příprava vybavení před závodem, dobře navoskovat lyže, pásy, nastavit správně mačky. Neméně důležité je i správné oblečení. Tento rok jsme bojovali hlavně s velkým teplem než s čím jiným, a tak jsem byla vděčná za funkčnost montura kombinézy. Pod ní mi stačilo funkční tílko a bylo mi akorát. Do kapes jsem si připravila náhradní pásy a nějaké doplnění energie, abych to měla po ruce vždy, když budu potřebovat. Na kombinéze ale nejvíce, speciálně před startem, oceňuji, že je ze dvou dílů. Takže vám pohodlně dovolí si odskočit, bez toho, aniž byste museli absolvovat striptýz v křoví vedle startovní čáry. 🙂

Do batohu kromě lavinové výbavy přišla ještě povinně bunda a kalhoty. Vzala jsem si ultralight GORE bundu Montura… a převlekové kalhoty Montura … aby mi nezabíraly moc místa.

Průběh závodu
První etapu hostil Zuberec. Hned po startu ve skiareálu zavedla trasa závodníky do prudkého žlabu vedoucího na Predný Salatín. Chvíli trvalo než se startovní pole v prukých cik-cacích nadělilo, ale další 4 výstupy už všichni absolvovali plynule za sebou. 2 výstupy na lyžích a dva na mačkách v součtu znamenaly téměř 1900 m na 12-ti kilometrech. Ani úžasné počasí a krásné výhledy kopce nezmenšily, a tak jsem už od druhého stoupání vlála za Marcelou jako hadr na holi. Naštěstí jsem alespoň na přezouvačkách získala vždy pár vteřin k dobru, abych si mohla trošku vydechnout. Nejvíce jsme si ale vydechly, když jsme v posledním stoupání další holčičí tým neviděli nikde v dohledu a dojeli jsme si v klidu pro etapové vítězství.

Na druhou etapu jsme se přesunuli do Žiárské doliny. Po mírném, zato běžeckém začátku vedoucím po cestě na Žiárskou chatu, trasa zavítala mezi strmé vrcholy obklopující dolinu. Tři výstupy na Palčlivé, Tri kopy i Príslop dali v součtu 2300 výškových metrů. Prudké žlaby se opět šlapaly na mačkách a strmé sjezdy žádný odpočinek nepřinesly, ne nadarmo e této etapě říká královská. Svou daň si na této etapě vybrala i výška přes 2000 m.n.m. a třetí výstup se mi šel už dost ztěžka. Vodu jsem si pomalu ale jistě vypila a hřeben Príslopu se zdál nedosažitelně vysoko. Naštěstí začal postupně působit gel, který jsem v depu „na sílu“ snědla a na mačkách už se mi stoupalo poměrně dobře. Vítězství z první etapy se opakovalo jak pro nás, tak v mužské kategorii, kde vedení udržel Jakub Šiarník a Luka Kovačič.

Poslední závodní den trasa zavítala do Bobrovecké doliny. Vysoké štíty vystřídala kleč a strmá stoupání spíše dlouhé táhlé přejezdy. Prudké sjezdy nahradilo neméně technicky náročné kličkování mezi stromy. Že i na menších kopcích se dá udělat dostatečné převýšení, potvrdily 2000 výškových metrů na 20 km. Konečně etapa jako v Jeseníkách. Dokonce jsem s Marcelou už i trochu držela tempo. Už před etapou jsme věděly, že máme velký časový náskok, a tak jsme si mohli užít závěr s plnou parádou. Po třech etapách jsme zvítězily i celkově a mohli jsme hrdě zvednout vítěznou trofej nad hlavu, ale hlavně si odvézt spoustu úžasných týmových zážitků z nádherných hor.

Celkové pořadí po třech etapách:
muži
1. ŠIARNIK Jakub SVK, KOVAČIČ Luka SLO                      06:44:00,7
2. DANKO Matúš SVK, JAMBRICH Vladimír SVK              06:54:28,1
3. FABIÁN Jakub, ONDRÁŠEK Pavel CZE                          06:55:52,0

Muži veteráni 40+
1. PISARČÍK Milan, MADAJ Milan SVK SVK                      07:36:10,2
2. HUBAČ Vladimír SVK, LONGAUER Zdeno SVK             07:47:50,7
3. MIKOLAJCZYK Tyberiusz, PIETKA Marcin POL POL       07:48:10,7

Ženy
1. RUDOLFOVÁ Tereza CZE, VAŠÍNOVÁ Marcela CZE       08:22:26,3
2.  DUDÁŠOVÁ Zuzana SVK, MACHAJOVÁ Sara SVK         09:42:12,6
3. ZELENÁ Marie CZE, VONDRÁČKOVÁ Eliška CZE           10:19:09,0

Ze stejného soudku

Terka Rudolfová je mistryní ČR ve skialpinismu 2022

24.3.2022
Jako již tradičně je druhý březnová víkend domácím svátkem skialpinismu, protože ve Špindlerově mlýně se koná závod mistrovství republiky ve skialpinismu. S tím jak roste...

Rozhovor: Terka Rudolfová a její Everesting

17.5.2021
Naše drsná ambasadorka Terka Rudolfová se na jaře rozhodla zakončit tuto sezónu opravdu ve velkém stylu - ničím menším, než Everesting-em. Tato extrémní výzva je dnes již světově...